Wij gebruiken cookies. Akkoord

Wat zijn de verschillen tussen Nederlandse houtverf en Scandinavische houtverf

Wat zijn de verschillen tussen Nederlandse houtverf en Scandinavische houtverf?
Nederlandse houtverf is doorgaans een oplosmiddel houdende alkyd verf, de Scandinavische tegenhanger is meestal een water gedragen acrylaat verf al dan niet alkyd versterkt!

Een alkyd verf op terpentine basis droogt langzamer, heeft een goede vloei en is meestal hoger van glans waar de Acrylverf op waterbasis meestal een zijde matte verf is die sneller droogt en soms een wat mindere vloei heeft.
Alkyd en acrylaat zijn binders, een hoofdbestanddeel van de verf. De soortnaam alkyd of acrylaat zegt dus niets over het feit of de verf oplosmiddel houden of watergedragen is, een alkyd emulsie verf is water gedragen en een acrylaatverf kan gewoon oplosmiddel houdend zijn, dus niet watergedragen, het is dus een hardnekkige misvatting dat acrylaat verf een synoniem is voor water gedragen verf en dat een alkyd altijd op terpentine basis moet zijn.

Alkydverf heeft de neiging te vergelen in het donker, een witte acrylaatverf vergeelt nagenoeg niet. Alkydverf heeft de neiging op den duur te gaan verpoederen, harder te worden en uiteindelijk te barsten en te bladderen. Een acrylaatverf is veel elastischer, het heeft een veel grotere rek en zal daardoor veel beter de werking van het hout kunnen volgen zonder de kans van scheuren of barsten en dat is dan gelijk de rede dat men bij de Finse, Noorse en Zweedse huizen kiest voor deze verfsoorten. Ze blijven langer mooi, verkleuren minder, poederen niet en ze zijn makkelijker te overlagen. Een houten huis dat geschilderd is met bijvoorbeeld houtverf van Tikkurila Vinha Valtti opaque of met Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg optimal , kennen een veel langere onderhouds interval dan de Nederlandse tegenhangers zoals Sikkens Rubbol XD of Sigma S2U. Als deze alkydverven overgeschilderd moeten worden dienen ze eerst geschuurd te worden na het reinigen. Tikkurila Vinha Valtti Opaque moet alleen grondig gereinigd te worden en kan dan direct over geschilderd worden.

De Tikkurila houtverf zoals Vinha, Valtti Opaque of Tikkurila Ultra Matt worden ook toegepast op fijn bezaagd hout zonder het hout eerst te schuren, eerst het hout wassen met b.v. B-clean verfreiniger, laten drogen, behandelen met Valtti Plus Base , laten drogen. Daarna behandelen met een laag Ultra Primer en vervolgens een of twee lagen Tikkurila Vinha, Ultra Matt of Demidekk ultimate tackfarg Optimal .
Op de grote oppervlakken van een houten huis staan deze verfsoorten veel mooier en natuurlijker dan de Nederlandse hoogglansverven en ze schilderen ook nog eens veel makkelijker en sneller!

Sluiten