Wij gebruiken cookies. Akkoord

Zijdeglans of hoogglansverf

Als we het over buitenschilderwerk hebben zijn er nogal wat meningen over de vraag 'zijdeglans of hoogglans'.
In de eerste plaats wil ik naar voren brengen dat Nederland het enige land is waar we zoveel met hoogglans werken. In de ons omringende landen is dat helemaal niet zo, laat staan in de rest van Europa. Hoe komt dit dan? Simpel, verffabrikanten vechten elkaar de tent uit wie de verf heeft met de hoogste glans, de grote merken spenderen enorme budgetten aan reclame en hebben ons hiermee opgevoed dat hoogglans beter is.
Wij hebben hierbij een publicatie van de SchilderVakkrant geplaatst waaruit blijkt dat het merendeel van de mensen voorkeur geeft aan zijdeglansverf. Daarnaast wordt ons door schilderbedrijven voorgehouden dat hoogglans verf slijtvaster en sterker is dan zijdeglans verf.
Pure onzin, de slijtvastheid van verf zit hem in de samenstelling en het doel van het type verf. Een houten vloer behandel je met een slijtvaste verf maar een kozijn of raam niet, je loopt toch niet op de ramen of deuren. Als we nu eens een vergelijk maken naar de Scandinavische landen dan zien we rare verschillen. In Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland staan enorme aantallen houten huizen.
In deze landen vind u echt geen hoogglansverf op de houten gevels of op ramen en kozijnen. De verfsystemen die in deze landen veelvuldig gebruikt worden zijn heel anders dan in Nederland, meestal zijn het watergedragen verfsoorten. De daar gebruikte systemen halen onderhoudsintervallen van 12 jaar en meer, dat is dus veel langer dan de oplosmiddel houdende hoogglans verfsoorten die wij hier meestal gebruiken. De hier gebruikte hoogglansverf is meestal een alkyd verf, deze is meestal harder en is veel minder elastisch dan de Scandinavische soort. Hierdoor gaat de hoogglansverf eerder scheuren en bladderen.
Als we daarnaast kijken naar de maximale onderhoudsintervallen van deze hoogglans verf dan komen we bij de besten tot 10 jaar, zetten we hier tegenover hoelang deze verfsoorten hun hoge glans behouden en hun kleur dan is dat veel minder lang. Bovendien zie je op hoogglans geschilderde oppervlakken elke oneffenheid, weg geplamuurd schroefgaatje of knoest, is dat nu zo mooi. Een ieder die wel eens naar één van de Scandinavische landen geweest is, kan beamen hoe mooi de kleuren van de houten huizen er uitzien. Allemaal zijdeglans.
De Scandinavische verfsystemen verkleuren nagenoeg niet dit in tegenstelling tot de alkyd systemen. Daarnaast zijn de moderne Scandinavische verven veel makkelijker aan te brengen, ze drogen sneller en ze zijn sneller overschilderbaar met een eventuele volgende laag. Dit betekent voor u in de praktijk lagere onderhoudskosten, arbeidsloon is nu eenmaal de grootste kostenpost in een aanneemsom voor het schilderwerk. Omdat deze Scandinavische verfsystemen veel makkelijker verwerken kunt u ook de overweging maken het werk zelf ter hand te nemen. Kijk naar de Tikkurila producten op deze site. Tikkurila is marktleider in de Scandinavische landen en de Baltische staten. Doe er uw voordeel mee.

Team AlleVerf.nl, All-Paints Beverwijk BV

Scandinavische verfsystemen, Tikkurila
Sluiten